Προβολή του ντοκιμαντέρ της Πολιτιστικής Εταιρείας «Η ιστορία της συνοικίας των Εξοχών, Θεσσαλονίκη (1885 – 1912)»

H πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας «Η ιστορία της συνοικίας των Εξοχών, Θεσσαλονίκη (1885 – 1912)«, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Κολώνα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 20:00, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» με μεγάλη προσέλευση και ενώπιον ενός θερμού κοινού, που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον–σε κάποιες περιπτώσεις όρθιο- τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και την συζήτηση που ακολούθησε την προβολή.

4261

Συντελεστές της ταινίας είναι οι: Βασίλης Κολώνας, σενάριο – παρουσίαση,

Γιάννης Σανιώτης,  σκηνοθεσία και

Κώστας Δ. Μπλιάτκας, διεύθυνση παραγωγής.

Αφηγητές της ιστορίας της συνοικίας των Εξοχών είναι οι  Βασίλης Κολώνας και Κώστας Δ. Μπλιάτκας

4256

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ντοκιμαντέρ παραγωγής της Πολιτιστικής Εταιρείας και στην πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού
για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και την ποιότητα ζωής που έχει εγκαινιάσει και προωθεί η Εταιρεία, για την πόλη και τους πολίτες της.

4284

Την προβολή ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι  Δημήτρης Φιλιππίδης – Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Χρήστος Κουλουκούρης – Αρχιτέκτων, Μάνος Παραβολιάσης – Αρχιτέκτων MSc και Βασίλης Κολώνας – Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΘ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αρχιτεκτονική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης στην εκτός και εκτός τειχών ιστορία της, η διαμόρφωση του αστικού της ιστού, ο αρχιτεκτονικός κοσμοπολιτισμός και πολυπολιτισμός της, το θέμα της αντιπαροχής και του νομικού κενού προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε προηγούμενες δεκαετίες, που αποτέλεσε τον θάνατο των νεοκλασικών, αλλά και το αρχιτεκτονικό μέλλον της πόλης.

πηγή:http://www.peebe.gr/

Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Φράγκων 6-8, 54626 Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 551754

39fbe92a273f28fb49b826cde8095d29_L